-
..::Root::..
Zimowanie ryb

Zima jest ciężkim okresem dla mieszkańców naszego oczka. Aby nasze ryby dobrze zniosły ten okres oczko należy odpowiednio przygotować. Ważne by jesienią wyławiać ze stawu liście, które woda przyciąga niczym magnes. Można rozpiąć nad oczkiem siatkę wyłapującą liście, co może nam oszczędzić nieco pracy, choć i z rozpięciem siatki też trzeba się nieco natrudzić. Uschnięte liście roślin wodnych także powinniśmy usunąć (z wyjątkiem sitowia). Jeśli nie usuniemy liści to mogą się one rozkładać na dnie zanieczyszczając wodę. Rozkład materii organicznej pochłania duże ilości tlenu i jeśli woda nie będzie natleniana będziemy mieli doczynienia z tzw. "przyduchą". Rozwijają się wówczas bakterie beztlenowe, które rozkładają obumarłe części roślin w odmienny sposób. Często produktem takiego rozkładu jest siarkowodór - trujący gaz, który aby mógł się wydostać zimą z oczka potrzebuje przerębli.
Na terenie Polski pokrywa lodowa utrzymuje się średnio przez 50 dni, przy czym okres ten jest różny dla innych rejonów naszego kraju. Na południowym zachodzie wynosi 20 dni, zaś na północnym wschodzie aż 80 dni. Oczywiście mogą się zdarzyć zimy łagodniejsze, jak i ostrzejsze.
Zimującym zwierzętom trzeba zapewnić spokój. Gdy temperatura wody spadnie poniżej 10 °C w oczku nie powinno się wykonywać żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie można też bez powodu chodzić po lodzie, no a o jeździe na łyżwach lepiej zapomnieć :-). Niepokojone ryby, w tym okresie są bardzo podatne na choroby, a może je wywołać nawet niewielki stres. Poza tym wystraszone zużywają znacznie więcej tlenu.
-
Stały bywalec
Odp: Zimowanie ryb
:15:klo9Wlasnie zima sie skonczyla moje ryby pieknie przezimowaly wszystkie
wygladaja zdrowo(moze dzieki temu ze na jesien uzylem nadmanganian potasu
jak mi radzil Amur i zabilem grzyby)ale woda jest lekko metna,czy jest moze
jakis sposob zeby ja sklarowac czy trzeba czekac az rosliny zaczna rosnac
i woda sie sama wyklaruje? Pozdrowienia! Jurek. Filter mam duzy i dosyc dobry
pompy juz chodza i woda sie filtruje,PH jest 7,6 moze to jest za maly,
nigdy nie wiem jaki powinien byc?
Uprawnienia umieszczania postów